top of page

Tim Krabbé

ZLATNO JAJE

Prevela s nizozemskoga: 

Gioia-Ana Ulrich Knežević

Broj stranica: 103
Mjesec i godina izdanja: 11/2020
Naslov izvornika: Het gouden ei
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

ISBN 978-953-8361-05-0 (meki uvez)

Cijena: 11,95 €  (90,00 kn)

ISBN 978-953-8361-04-3 (tvrdi uvez)

Cijena: 16,60 €  (125,00 kn)

Tim Krabbé Zlatno jaje.jpg

Zlatno jaje, najpoznatiji roman Tima Krabbéa napisan 1984. godine, u autorovoj se rodnoj Nizozemskoj smatra modernim klasikom. Preveden je na dvadesetak jezika i prema njemu su snimljena dva igrana filma.

 

Mladi par putuje u Francusku. Na odmorištu Saskia odlazi kupiti piće i nestaje bez traga. Rex očajnički pokušava pronaći svoju djevojku i u tome ne posustaje… Iako ima sve značajke uzbudljivog trilera, riječ je o psihološkom romanu. I Rex i Saskia bili su zarobljenici utvare o Zlatnom jajetu koja se pokazala kao zlokobna anticipacija događaja koji će uslijediti.  

 

Bludeći bezdanim prostranstvom, Zlatno jaje postaje metaforom kaveza Rexove rastrgane duše. A samo nevjerojatan fatalni sudar s istim objektom može razbiti fikcionalnu ljusku iz noćne more. Ostavljajući glavnom protagonistu mogućnost svjesnog pristanka na takav sraz, Krabbé se vješto poigrava arhetipom savršenog zločina, dosljedno i nemilosrdno, nadilazeći pritom standardne granice žanra.

IZ RECENZIJE

„Tim Krabbé, inače novinar i pasionirani biciklist, svoju jednostavnu, a nesvakidašnje efektnu priču izlaže čvrstom rukom, krajnje minimalističkim potezima, u pet finih slojeva, od dinamike odnosa nesretnog para, preko Rexove mučne potrage za Saskijom i neuspjelog pokušaja normalizacije vlastitog života, do hodograma zločina te naposljetku dijaboličnog razrješenja..(...) Priča, triler s elementima horora i mrvom fantastike, namjerno usporen, napet i psihološki slojevit, toliko da čitatelja ledi jeza.“ - književna kritičarka Vanja Kulaš, BestBook, tjednik Express, 8. siječnja 2021. Integralni tekst pročitajte ovdje.

„Uzbudljiva i fascinantna knjiga.“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

„Minimalističko remek-djelo.“ – Frankfurter Rundschau

bottom of page