top of page

Booksina petarda godine


Kneginjica Mateja danima je vrijedno radila na godišnjem financijskom izvješću. Svaki put dobila bi drugačije brojke i na koncu odabrala rezultat koji joj se najviše sviđao. S izračunima uputila se k Nadstojniku.


Velmoža Lućano češljao je svoje zimske brkove: “Nećeš me valjda razočarati, Matejice, ha? No, gukni, kako stojimo?”


“Vaša Svjetlosti, stojimo vrlo dobro, u plusu smo milijun i šesto tisuća eura?”


“Ma što to kažeš!? Jesi odbila režije i sve ostalo?”


“Jesam, ta pogledajte sami – brojke ne lažu”, nasmiješila se Mateja i uručila Nadstojniku snop papira načrčkan silnim brojkama.


Nadstojnik Lućano žurno je prolistao sve stranice izvješća – zanimao ga je samo krajnji rezultat, a tamo je lijepo stajalo: milijun i šesto tisuća. Dohvatio je Mateju, pa su od sreće zaplesali oko stola.


“Kašlj, kašlj…”, oglasila se Ana od Officea koja je već neko vrijeme stajala na vratima, “kad se naplešete, morate mi potpisati ove putne naloge, Svjetlosti.”


“Pusti sad naloge, Anči, sjedni samo – popit ćemo nešto…”, Nadstojnik Lućano dohvatio je bocu najskupljeg konjaka, pa ga rastočio u tri čaše.


“A što to slavimo, ako nije tajna?”, ljubopitljivo će Ana.


“Mateja mi je upravo donijela godišnje financijsko izvješće i čini se kako smo ove godine u debelom plusu. Možemo, ako nam bude po volji, kupiti pristojnu jahtu ili štogod već, živjeli!”


Svi otpiše. Ana, u svoje vrijeme pobjednica Matematičke olimpijade u Seoulu, uze sa stola one papire, te ih ovlaš prelista: “Hm, Mateja, zlatice moja, koliko je 16 minus 16 puta nula?”


Mateja razmisli nekoliko trenutaka, pa ozarena lica ispali: “Jest jednako nula!”


“Bravo, eto, točno toliko smo u plusu – nula eura!”


Srce Nadstojnika Lućana na trenutak je zastalo kao nevoljna ura: “Što to buncaš, kakove te to pak nule ophajaju, želiš li me u grob otjerati!?”


Ana si dotoči još dva prsta konjaka, pa polako, stavku po stavku, prođe cijelo izvješće: “…jest jednako nula.”


Nadstojnik Lućano i Mateja gledahu je kao da ima rogove na glavi.


***


U znak odmazde, premijer Lućano naložio je Ani neka, kad je već tako dobar račundžija, načini popis pet najboljih knjiga godine.


“Ne mogu vjerovati, zato što sam došla do točnog izračuna i tako vas lišila neugodnosti, vi me kažnjavate!?”


“O, ne, ne, ne, pametnice, to ti je nagrada – iskazala si se i ja ti na račun toga dodajem još malo posla. Pristupi zadaćama, bez odgode, molim te.”


Ana od Officea nije znala od kuda krenuti. Unaprijed je tugovala što će morati odbaciti toliko dobrih naslova, ali što da se radi – kad biraš najbolje, odbacivanje je srceslamajuća neminovnost. U pitanju su te vražje nijanse.


***


Prvo je, sirotica, načinila širi popis od 75 naslova. Potom ga je skratila na 30, pa teška srca i uz bačvu prolivenih suza na 10. Tako je došla do najtežeg dijela – kako sad smoći snage i odbaciti još 5 knjiga? Odlučila je pasti na koljena pred Nadstojnikom i moliti ga neka joj dopusti objaviti popis svih deset knjiga.


“Vaša Svjetlosti, preklinjem vas, neka bude top 10. Ta svi to rade…”


“Ni govora! Mi nismo svi, ako drugi skoče u kavez s krokodilima – hoćemo li odmah i mi za njima? Pronađi snage u svom nejakom biću i prepili to na pola, no hajde sad, iš!”


Anči je navukla kaput i otišla u parkić. Leden vjetar zlobno zavijaše kao da joj se ruga. Onda se napokon dosjetila što joj je činiti – pozvat će u pomoć čovjeka čije srce je, priča se po kuloarima, od kamena studenca. Booksin zlehudi književni kritičar Ivan T. nije uopće mogao shvatiti čemu tolika drama. Uzeo je svoje kitnjasto kritičarsko pero i nemilosrdno prekrižio čak šest od deset naslova. Ana je vratila jedan i tako je dobila traženih pet knjiga.


“Ivane, crni Ivane, znaš li kako se sad osjećam? Kao da sam spustila giljotinu na nevine vratove.”


“Hahaha…”, nacerio se mladac, “a meni je to, vidiš, kao čašu vode popiti.”


Popis pet najboljih knjiga 2017. godine donosimo uz Aničinu napomenu: nema tu prva, druga – svih pet su najbolje!


MINUS SAPIENS – Zoran Roško (OceanMore, Zagreb)


TIRZA – Arnon Grunberg (Lector, Rijeka)


UMRIJETI U PROLJEĆE – Ralf Rothmann (Fraktura, Zaprešić)


SAŽETA ISTORIJA SEDAM UBISTAVA – Marlon James (Buybook, Sarajevo)


PRIRUČNIK ZA SPREMAČICE – Lucia Berlin (OceanMore, Zagreb)


***


Tako dakle, i to smo zbavili, ugledna Booksina priznanja putuju na sve strane svijeta – u Nizozemsku, Njemačku, Jamajku i USA, a jedno ostaje i doma, u vitrini Zorana Roška. Čestitke slavodobitnicima koji su književnu 2017. učinili godinom za pamćenje, a sve one s Booksinom članskom iskaznicom podsjećamo – u obvezi ste pročitati navedena djela i to do konca lipnja iduće godine.


Autor: F. B:


www.booksa.hrComments


bottom of page