top of page

Books & Family Blog o romanu ''Male šanse'' Marjolijn Hof

Updated: May 13, 2020

Marjolijn Hof: MALE ŠANSE Nakladnik: Lector Prevela: Gioia-Ana Ulrich Knežević

Otac devetogodišnje djevojčice Kike je liječnik koji odlazi u rat pomagati ozlijeđenima. Prije odlaska govorio joj je da su male šanse da bude ozlijeđen ili mrtav. "Nesreća se može dogoditi bilo gdje. Glupo je plašiti se i ostati kod kuće." Kao i proteklih dana Kika i njena majka očekuju poziv od oca, ali poziva nema; od nadređenih i saznaju da je nestao u šumi gdje se vodi rat. Preplašena Kika na neobičan način pokušava utjecati na ishod potrage za ocem, jer smatra da žrtva kućnog ljubimca povećava šanse da se njenog oca pronađe, jer ne poznaje nikoga tko je istodobno ostao bez oca i kućnog ljubimca. "Bilo je mnogo djevojčica s mrtvim miševima. No bilo je jako malo djevojčica s mrtvim mišem i s mrtvim ocem. Smanjila sam šansu."

Knjiga koja je dirljiva i pomalo tužna, a uz to još i duhovita, o tome koliko ustvari djeca svašta pokušavaju da im se roditelj vrati iz daleka, pogotovo iz rata. Uz malu Kiku ćete se nasmijati, ali i rastužiti.

"Možda je Margareta u pravu - rekla je majka. - Za neke ljude tata je junak. - Za koje ljude? - upitala sam. - Za ljude koji ga trebaju - odvratila je majka. - Za ozlijeđene ili bolesne ljude."


Suzana Debeljak

Books & Family Blog


23. ožujka 2020.




bottom of page