top of page

Books & Family Blog o romanu ''Boy'' Wytske Versteeg

Updated: May 13, 2020


Wytske Versteeg: BOY Nakladnik: Lector Prevela: Gioia-Ana Ulrich Knežević

Dječak Boy bio je jedinac obitelji koja ga je posvojila. Pomalo šutljiv i zatvoren u sebe, Boy je dječak koji je svima udovoljavao i nikad se ni za što nije žalio. Nakon školskog izleta dolazi do tragedije u kojoj Boya nalaze mrtvoga. Prvo su pomislili da je ubijen, ali policija dolazi do spoznaje da je dječak vjerojatno počinio samoubojstvo. Pomajka ne može povjerovati u to i odluči sama krenuti u potragu za istinom.

Razgovarajući s policijom, saznaje da je Boy bio zlostavljan, jer je bio drugačiji od svojih vršnjaka; tamnoput i debeljuškast. Pokušavajući otkriti istinu među Boyevim prijatelji, pomajka doznaje da je njegova učiteljica bila privržena Boyu te da je mora naći kako bi saznala istinu. U potrazi za učiteljicom, pomajku je vodila željela za osvetom svoga sina. Hoće li uspjeti u svojoj osveti? Ili će se jednostavno pomiriti sa sudbinom?

Tužna priča o dječaku koji nije imao sreće otkad se rodio. Odličan prikaz same žrtve i njihovih zlostavljača, kao i same tragedije i koliko ona utječe na ljude koji ostaju iza njega. Opisuje i koliko djeca ono što vide doma primjenjuju izvan kuće, u ovom slučaju psihičko i fizičko maltretiranja dječaka, jer je bio drugačiji od njih. U ovoj priči možemo i vidjeti koliko ustvari ponekad i roditelji ne poznaju svoju djecu, ne znaju ono što rade izvan kuće.


Mogu reći da mi je ovo jedna od tužnijih knjiga, jer otkad sam i sama postala majka takve me knjige više pogađaju i ražaloste. Ponekad se i mi sami pitamo poznajemo li ustvari dobro svoju djecu i odgajamo li ih na pravilan način.


Suzana Debeljak

Books & Family Blog


09. travnja 2020.


Comments


bottom of page