LECTOR-HEADER2.jpg

Peder Frederik Jensen

POSRNULI SVIJET

Preveo s danskoga: Mišo Grundler

Broj stranica: 119
Godina izdanja: 2020.
Naslov izvornika: Banedanmark
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

ISBN  978-953-8361-01-2 (meki uvez)
Cijena95,00 kn

ISBN 978-953-8361-00-5 (tvrdi uvez)
Cijena
: 130,00 kn

web posrnuli svijet.jpg

Kratke priče iz zbirke Posrnuli svijet Danca Pedera Frederika Jensena nastale su tijekom autorovih putovanja domovinom. Nadahnute viđenim slikama i prizorima, one čitatelja šalju na putovanje danskim krajolikom dopuštajući mu da zaviri u život Danaca iz svih slojeva društva. Posrnuli svijet sastoji se od 25 kratkih priča o prizorima iz svakodnevnog života bez ikakva uljepšavanja. 

 

"Obreli smo se u Danskoj, zemlji ultimativne sreće. Nad čijim vodama i livadama, poput kakva Andersenova plašta, lebdi opjevani  „hygge“...  I ne dopušta nam da budemo išta manje doli temeljito i beznadno sretni. No, jesmo li ipak malo popustili, „posrnuli“ pod tim nemogućim teretom? To će nam pokušati dočarati Peder Frederik Jensen, mladi lav sjeverne književnosti, u ovoj iskrenoj i minuciozno složenoj zbirci priča, koja je sve osim razdragane razglednice iz Legolanda. Život kao kaleidoskop nasumičnih događanja, pokatkad kao puko trajanje. Ili samotno tumaranje od postaje do postaje bez hektičkog traganja za kakvim višim smislom.

Zavidnom literarnom vještinom Jensen ogoljuje pojedinca, inokosno biće, u njegovu neveselu postojanju, bivanju kao takvom, uz sporadične i nepotisnute čulne senzacije. U neizrečenome krije se postojanost koja obećava, intrigira i poziva na opetovano čitanje." (bilješka urednice)

"Nova knjiga Pedera Frederika Jensena je zbirka kratkih priča koju je napisao darovit pisac. Posrnuli svijet je surova i privlačna knjiga koja potiče na razmišljanje i daleko je bolja od svih drugih novih danskih kratkih priča. Počeo sam čitati priče koje je napisao briljantni mladi autor. I nikada ih neću zaboraviti". - Horsens Folkeblad 

"Briljantne, suptilne kratke priče o svim stvarima koje oblikuju naš svakodnevni život“. - Fyens Stiftstidende

"Posrnuli svijet Pedera Frederika Jensena iza kulisa svakodnevnoga života skriva golemu dramu". - Flensborg Avis