top of page

Gert Nygårdshaug

MENGELE ZOO

Preveo s norveškoga: Edin Badić

Broj stranica: 503

Mjesec i godina izdanja: 11/2021
Naslov izvornika: Mengele Zoo
Format: 14 x 21 cm

Dizajn naslovnice: Iva Babaja

IISBN  978-953-8361-09-8 (meki uvez)

Cijena: 18,45 € (139,00 kn)

ISBN 978-953-8361-08-1 (tvrdi uvez)

Cijena: 23,76 €  (179,00 kn)

Gert Nygardshaug_Mengele Zoo_naslovnica.jpg

Dječak Mino Aquiles Portoguesa jedini je preživjeli masakra u njegovu selu duboko u amazonskoj prašumi. Prestravljen i samotan, utočište nalazi u dubokoj džungli, kroz koju se danima probija, sve dok ga, izgladnjela i iscrpljena ne pronalazi señor Magico – putujući opsjenar. Poslije dugog zajedničkog puta, na kojemu Mino savlada mnoge vještine, dolazi do tragičnog rastanka, a dječak se skrasi u velikom gradu i upiše na sveučilište. Ondje snuje osvetu za spaljeno selo i formira krug istomišljenika. Međutim, osveta je samo prvi čin ove fantastične utopije, kojoj je prava namjera pokrenuti nesmiljeni rat protiv svih koji iz svojih sebičnih interesa destruiraju naš zajednički dom. A u tom ratu, poslije svake brutalno provedene akcije, na poprištu, kao memento mori, ostaju razasute sličice prekrasnih amazonskih leptira, arhetipskog podsjetnika na ono što odlazi u nepovrat...

 

Gert Nygårdshaug nije bezazlen pisac. On ostavlja dojam da duboko vjeruje u ono što stavlja na papir. Po vokaciji avanturist i okolišni aktivist, kao književnik se nimalo ne ustručava na najdrastičniji način ukazati na ono što nam, kao civilizaciji, najviše prijeti. I tako utirati put novim i novim glasovima razuma, pa i današnjim eko-boginjama uprizorenim u liku i djelu Grete Thunberg.

Mengele Zoo proglašen je najboljim norveškim romanom u posljednjih stotinu godina. Riječ je o odličnom eko-trileru, koji je samo u Norveškoj prodan u više od 400.000 primjeraka i u kojemu autor uzbudljivu priču vrlo vješto isprepliće s latinskoameričkom stvarnošću; temama kao što su briga o okolišu i imperijalizam.

„Proročka knjiga." – Paris Match

„Snažna i uznemirujuća knjiga; najbolje što sam pročitao ove godine.“ – RTL Radio France 
 

Knjiga koju morate pročitati! Pomaže nam da bolje razumijemo sadašnje nesretno, opasno i tužno vrijeme." – Milanonera

bottom of page