top of page

Bokworm Maja o ''Spavaču u smetu'' Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk: Spavač u smetu

Prevoditelj: Toni Bandov Broj stranica: 159


''Spavač u smetu'' započinje kao inauguracijski govor u kojem autorica Marlene van Niekerk govori o svojem opsesivnom studentu koji piše o “Šaptaču labudova”, beskućniku, o njegovom pokušaju socijaliziranja. Autorica govori o svojoj distanciranosti naspram studenta i njegovoj sarkastičnoj prirodi neposustajanja.


Slijedi priča ''Perkusionist'' u kojoj stariji lik održava posmrtni govor svojem prijatelju s kojim je dijelio brojne uspomene. Pokojnik je bio osoba koja je pisala fikciju i uživao je u tome, a njegov prijatelj mu je ipak bio nešto više od prijatelja.


Potom slijedi priča ''Spavač u smetu'' u kojoj statističarka pronalazi beskućnika i u sklopu provođenja svojeg posla ga intervjuira. Statističarka je sestra preminulog pisca iz prethodne priče. Osoba koja se vezala uz beskućnika i pritom ga neprestano uspoređivala sa ocem. Neprestano se čudivši spavačevoj sposobnosti izražavanja i bistrini.


Posljednja priča je pod nazivom ''Prijatel''j. Autorica u svojoj mladosti ima prijatelja fotografa koji je na putu da postane sjajan umjetnik. S vremenom izgube kontakt, no silom prilika ona postaje njegov staratelj nakon što on psihički oboli i putem njegovih fotografija shvaća genijalnost njegovog uma. Njegov važan projekt je bio- beskućnik.

Vrlo kompleksno ispričano djelo. Djelo sa četiri različite priče koje su sve povezane istom temom- beskućnikom, spavačem u smetu. Povremeno se gubi granica između fikcije i stvarnosti pa to čitatelja dovodi do konfuznosti.


Ono što je zanimljivo jest što su protagonisti ovih priča marginalni likovi. Osobe koje su tu, mi ih ne primjećujemo, ali oni su uvijek tu. I imaju glavnu ulogu u svojim pričama. Pričama svojih života.


Ovo nije lagano štivo, ali izdavač Lector nas je već priviknuo na knjige teže tematike. To mi se sviđa. Ovo je prva knjiga prevedena u Hrvatskoj sa afrikaansa, a uz to i prva prevedena knjiga ove nadarene autorice čije knjige su pokupile brojne nagrade, a među njima je i upravo Spavač u smetu.


Knjiga je prepuna aluzija i osjećaja, a autorica putem svojeg pripovijedanja i osobnog doživljaja povećava svijest o značenju književnosti u današnje vrijeme.

Vrlo ambiciozno i inteligentno napisana knjiga. Knjiga koju treba čitati sa razumijevanjem i otvorenim umom.


Ocjena 4/5.


Maja Cerjan

Blog Bookworm Maja


12. svibnja 2020.


Comments


bottom of page