Arnon Grunberg

Tirza

Tirza je maestralno napisan prikaz rasapa jedne ličnosti, jednog života i jednog intimnog svijeta; to je inteligentna, lucidna, sjajna vivisekcija društva kroz psihogram tragične figure čovjeka čiji se život pretvara u pustinju u kojoj on naposljetku i doslovno skončava, zahvaljujući dosjetljivoj, ali i maestralno napisanoj autorovoj inverziji koja simboličku metaforu mentalne pustinje jednoga duševno ispražnjena čovjeka i njegova pustoga života pretvara u vlastitom voljom i pomirenošću izabranu smrtonosnu, suicidalnu doslovnost.” – Božidar Alajbegović, ”Vijenac” br. 630, 26. travnja 2018.

”Riječ je o autoru iz samog vrha književne Lige prvaka. Tirza izmiče svakom žanru – ovaj roman zapravo je žanr sam za sebe. Najveće Grunbergovo majstorstvo je način na koji hladnokrvno, nonšalantno prelazi granice koje su samo rijetki prešli. (…) Zbog svega navedenog prisiljeni smo Tirzu uvrstiti na popis obvezne lektire.” – Fabio Büchersteiger, književni portal Booksa, 13. prosinca 2017.

Prevela s nizozemskoga: Gioia-Ana Ulrich Knežević
Broj stranica: 427
Godina izdanja: kolovoz 2017.
Naslov izvornika: Tirza
Format: 14 x 21,5 cm

ISBN 978-953-59556-1-0 (meki uvez)
Cijena 129 kn

ISBN 978-953-59556-0-3 (tvrdi uvez)
Cijena: 159 kn

Roman Tirza Arnona Grunberga, jednog od najvažnijih suvremenih nizozemskih autora, razračunava se s prividom, očinskom ljubavlju, nemoći i uljuđenom ksenofobijom. Ovjenčan je trima književnim nagradama i prodan je u više od tristo tisuća primjeraka. Prema njemu su nastale kazališne predstave u Grčkoj i Nizozemskoj, a 2010. je snimljen istoimeni film u režiji Rudolfa van den Bergha.

Najvažniji roman 21. stoljeća po izboru nizozemskog časopisa De Groene Amsterdammer!

Knjigu možete naručiti telefonom, e-mailom na info@lector.hr ili kupiti u ovim knjižarama – klikni ovdje. Nakon narudžbe i primljene uplate na žiro račun HR3124020061100794367, knjige ćemo dostaviti na vašu adresu.

Tirzi

Jörgen Hofmeester vodi napadno dosadan, miran život s voljenom kćeri Tirzom. Podredio ga je drugima; služio je djeci, ženi i poslu. Nakon naizgled idiličnog početka stvari se počinju neumoljivo razotkrivati. Postupno Hofmeester počinje gubiti sve što je bilo sigurno u njegovu životu. Jednoga dana na vratima njegove otmjene kuće pojavljuje se supruga koja ga je tri godine ranije napustila zbog mladenačke ljubavi. Istodobno Hofmeester biva otpušten u izdavačkoj kući u kojoj je radio kao urednik, a Tirza, zjenica njegova oka, otputuje u Afriku sa svojim momkom kojega Hofmeester smatra dvojnikom poznatoga terorista. No, opasnosti koje opaža u vanjskome svijetu zapravo se skrivaju u samom Hofmeesteru…

Roman Tirza razračunava se s prividom, očinskom ljubavi, nemoći i uljuđenom ksenofobijom. Teško je ostati ravnodušan prema ovom Grunbergovu romanu koji nas bez predaha ispituje o vlastitim i vrijednostima svijeta oko nas. Intrigantna je to i dinamična knjiga koja drži pozornost bez popuštanja, što je jedva zamislivo u eri vladavine kratke priče. Vrijeme Ane Borongaj i Nataše Rostove, pa čak i ”renesansnog ” čitača iz sredine prošlog stoljeća ipak je ostalo iza nas. Prolazeći kroz naoko obične – danas neizbježno neurotične – europske građanske živote autor secira zakržljale međuljudske odnose, a pritom zapinje i za globalna pitanja, dotiče se sraza kultura i svjetova. Taj izvrstan poznavatelj ljudske psihe, a i društvene zbilje, vodi nas kroz likove i zbivanja od tmurnog sjevera do mističnih sunčanih dina, propitujući nas o svrsi u svijetu nedopustive dekadencije koju si gladni ne mogu priuštiti, a koja je proizvod svijeta bolesnog od vlastitog blagostanja. Neurotičan, frustriran, sarkastičan i dekadentan, glavni junak je čovjek zapadne današnjice, kojeg fokusiranje na materijalno i atrofirana komunikacija navode na preispitivanje svih ciljeva i motiva te vode u otuđenost i osamljenost,  sve do najmračnijih predjela uma. U gotovo samoubilačkom svjetonazoru današnjeg društva individualnosti budi se ujevićevski vapaj za smislom čovjeka koji je naoko sam sebi dovoljan.

Ironičan, humoran, mudar, bizaran i brutalan ovaj nam roman otvara oči pred pojavama koje doživljavamo svakodnevnima, a ne zaobilazi ni izopačenost stasalu u izobilju zapada, gdje nedostatak ljubavi i nemogućnost stvarnog dodira iskrivljujusliku stvarnosti, pa se ljudska priroda katkad s jednako strašnim licem probudi u takozvanoj civilizaciji kao i među kanibalima.

Grunberg je vrlo vješt i zanimljiv pripovjedač, koji uglavnom izmiče trivijalnosti suvremenih trilera, a trenutci pretjeranosti i hrabri obrati mogu se doimati motiviranima ili potrebnima, što svakako ovisi o senzibilitetu čitatelja , odnosno njegovim očekivanjima. Međutim i sâma Grunbergova briljantna opservacija današnjeg modernog i otuđenog čovjeka bila bi dovoljna da stranice ove knjige učini potpunima. Nedvojbeno magnetičan roman koji nas dugo nakon čitanja neće napustiti.

”Tirza je roman koji bi svaki pisac želio napisati.”
NRC Handelsblad

”Gotovo nitko od živih pisaca ne grize toliko snažno.”
Corriere della Sera

”Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. […] S ovim romanom, Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.”
Haarlems dagblad

O autoru

Arnon Grunberg rođen je 1971. u Amsterdamu. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radi kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač te piše kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U dvadesettrećoj godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom Plavi ponedjeljci, koji ga je munjevitom brzinom lansirao u vrh i koji je okrunjen dvjema nagradama; za najbolji i najprodavaniji prvijenac. Grunberg je danas jedan od najznačajnijih nizozemskih autora i prava je književna zvijezda. Dobitnik je mnogih važnih nizozemskih književnih nagrada, a njegove su knjige prevedene na dvadeset devet jezika. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovito objavljuje kolumne u nizozemskim, njemačkim i američkim novinama. Romane Povijest moje ćelavosti i Gstaad 95-98 te novelu Monogaman objavio je pod pseudonimom Marek van der Jagt. U Grunbergovom bogatom opusu ističu se romani: Tražitelj azila, Židovski Mesija, Naš stric, Srcem i dušom, Čovjek koji nije obolijevao i Madeži. Grunberg živi i radi u New Yorku.